Folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna har nu möjlighet att profilera sig i ett antal frågor om nu bara moderaterna vill släppa fram dem. Alliansen går framåt. De rödgrönas försprång är nu bara 7,2 % (december). Problemet är att det bara är moderaterna som ökar, vilket borde bekymra Fredrik Reinfeldt.

SvD skriver idag på ledarsidan:

Ekonomin och EU-ordförandeskapet är inte det enda Fredrik Reinfeldt har att brottas med under 2009. Det finns minst tre utmaningar till: Jan Björklund, Maud Olofsson och Göran Hägglund. Eller snarare folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna. Risken att det börjar bli rastlöst bland partifolket är större än att det krisar i kanslihuset.
…….
I valet 2006 fick de tre partierna 22 procent av rösterna. Sedan dess har alltså en fjärdedel av stödet försvunnit. (till 16,6 %)

SvD väljer ut några frågor som partierna kan profilera sig i. Jag skulle vilja tillägga att Fp och Björklund skulle få möjlighet att förändra FRA och IPREDlagen till något vettigt. Det finns en hel bloggsfär att ta hand om där. Cp och Maud måste få gehör för förenklingar för småföretagen. Vår framtid ligger trots allt hos småföretagen.

Till sist skulle jag vilja att Alliansen går in för valsamverkan i nästa val. Det skulle lugna oss som gillar Alliansen.

DN är mer rädd för att sverigedemokraterna får för stort inflytande efter nästa val, men har också lösningen:

Tekniskt sett går sverigedemokraternas eventuella inflytande hur som helst att undvika – utan kohandel. Det är bara för det minsta blocket att lägga ned sina röster vid varje votering i riksdagen. Men till syvende och sist går inte sd att bemöta med taktik, utan bara genom att övriga partier står upp för grundläggande liberala principer.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “Allliansen måste valsamverka för att vinna valet”

  1. ”Men till syvende och sist går inte sd att bemöta med taktik, utan bara genom att övriga partier står upp för grundläggande liberala principer”
    Och det är problemet med vänstern,dom rödgröna att dom så ofta tar avstånd från grundläggande liberala principer.

  2. Kommentaren av Dagens Nyheters oberoende liberala ledarredaktion att Sverigedemokraterna skulle hota ”liberala principer” är löjligt och taget ur luften. I Danmark samarbetar som kanske bekant Venstre och Konservative med Sverigedemokraternas systerparti Dansk Folkeparti. Detta samarbete har gagnat alla inblandade parter, och den borgerliga regeringen har haft makten sedan 2001. Varför skulle inte alliansen i Sverige kunna komma överens om något liknande? Det finns ju dessutom ett betydande stöd för ett samarbete med sd, enligt en opinionsmätning från Synovate, särskilt bland alliansväljare.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>